PRAG ASTRONOMİK SAAT

Prag astronomik saat

1410 yılında Hanus tarafından inşa edilen saat Eski Şehir Meydanı'nda bulunuyor. Dünyanın en eski üçüncü saati ve çalışır durumda olan en eski saati olma özelliğini taşıyor.

Zaman zaman degisime ugrayan saate, saat yapımcısı Mikulas Kadan 1490’da gotik heykeller ve takvim kadranı,  ve Charles Üniversitesi matematik profesörü Jan Sindel ise 1787’de havari figürleri eklemiştir.

Astronomik kadran Orloj

Saat roman rakamlarıyla simgelenmiş 24 saate bölünmüştür. Klasik saat gösteriminin yanında her gün farklı olan gün doğum ve batım saatlerini de gösteriyor. Güneşin ve ayın dünyaya göre konumunu belirten bu saat aynı zamanda burçların  gökyüzündeki günlük konumlarını da belirtmektedir. 

Saatin sağ ve sol kısmında dört tane heykel bulunuyor. Saat başı iskelet heykeli ölüm zamanın geldiğini işaret eder ve çan çalmaya başlar. Elinde para kesesi olan heykel açgözlülüğü, aynaya bakan heykel kibri, osmanlı heykeli eğlenceyi temsil eder. Bu heykeller başlarını sallayarak ölüme hazır olmadıklarini belirtir.  Heykellerin mesajlarını verdiği süre boyunca saatin üstünde açılan pencereden 12 havari geçiş yapar. Saatin en üstündeki horozun ötüp yuvasına girmesiyle sona erer.

Alt kısımda burçları ggösteren kadran bulunmaktadır. Yanında ise 4 heykel vardır. Teleskop tutan astronom astronomiyi, kılıç tutan başmelek Mikail adaleti, tüy tutan filozof ve elinde kitap tutan heykel ise bilimi ve eğitimi temsil eder.

Yorumlar

Popüler Yayınlar