WİBLİNGEN MANASTIRI -KİLİSESİ VE KÜTÜPHANESİ

Wiblingen kütüphanesi

Yapı Hakkında
Wiblingen Manastırı Ulm Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı binalarda faaliyet gösteren eski bir Benedikten kilisesidir. Kilise 1093 yılında Hartmann ve Otto von Kirckberg kontları tarafından kurulmuştur. Ortaçağda bu kilise daha çok eğitim yönüyle ün kazanmış ve St. Benedict’in disiplinlerini yaygın bir şekilde işlemeye devam etmiştir. 1700-1806 yılları arasında binalar Barok stilinde, İspanya’daki El Escorial’den esinlenerek yenilenmiştir. Bu restorasyondaki planlar, mimar Christian Wiedemann tarafından yapılmıştır. Bu planlara uygun olarak, kilisenin kuzey kanadında meşhur kütüphanesi yer almıştır. 1750’de Wiedemann’ın planları revize edilmiştir. 1806’da daha ziyade pagan ve Hristiyan konularını ele alan birçok elyazması eser muhtelif kütüphanelere aktarılmıştır. 1840’da kilise Ulm kalesinin içinde kalmış ve binalarının bir kısmı askerlerin kışla olarak kullanılmasına bırakılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bugünkü durumuna gelmiş, Ulm Üniversitesi’nin bir bölümü olarak görev yapmaya başlamıştır. Kütüphane Rokoko tipi mimariye sahiptir. Yan duvarları ve balkonları geniş kolonlar taşınmaktadır. İç ve yan kolonlar ahşaptır fakat scagliola denilen bir teknikle mermer görüntüsü verecek şekilde boyanmıştır. Kütüphane birçok heykel ve tavan freskleriyle donatılmıştır.

*Kütüphane
Wiblingen kütüphanesi



1740-1750 yılları arasında restore edilmiştir. Kütüphane freskinlere ve heykellere bu sırada sahip olmuştur.


Wiblingen kütüphanesi



Heykeller Dominikus Hermenegild Herberger tarafından yapılmıştır.

                  İncil Güz Sunumu İlah, din ve bilimi birleştirir.     Ressam Franz Martin Kuen tarafından 1744 yılında yapılmıştır. Anlatılmak istenen putperest ve Hristiyan bilgi ve manastır bilgisinin kaynaklarını göstermek. Resmin merkezindeki melekler tarafından çevrelenmiş kadın figürü her şeye hükmeden kutsal bilgeliği temsil ediyor. *Kilise

Kilisenin iç mimari planları Johann Michael Fischer tarafından yapılmıştır. Johann Georg Specht planları gerçekleştirmeye 1772 yılında başlamıştır.

1778’de Januarius Zick freskleri yapmıştır. Tavan freskleri, İsa’nın çarmıha gerilme hikayesini, haç keşfi efsanesini ve son olarak Wiblingen haç kalıntılarını çevreleyen olayları göstermektedir.

Wiblingen kilisesi
Wiblingen Manastırı’nın en değerli kalıntısı kilisenin ve mobilyalarının ortasında duran Mesih’in Haç’ından bir odun parçasıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar